Live wielrennen

03/03Einde

Kuurne - Brussel - Kuurne

Renner Ploeg Tijd
1 Bob Jungels Deceuninck - Quick-Step 4:42:54
2 Owain Doull Team Sky +12
3 Niki Terpstra Direct Energie
+ Toon de volledige uitslag
Kuurne
Kuurne
199.6 km
Start wedstrijd 11:57
12°
4bf

Ontketende Jungels bezorgt Lefevere een unieke dubbelslag met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne

Ontketende Jungels bezorgt Lefevere een unieke dubbelslag met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne

Foto: Photo News

Bob Jungels heeft op imposante wijze Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Regen en wind maakten van de tweede wedstrijd op de Vlaamse kalender een loodzware koers maar dat deerde de Luxemberger niet. Hij forceerde op de Varent de beslissing en reed op iets meer dan zestien kilometer van zijn laatste vluchtgezellen weg om solo naar de zege te rijden. Voor Deceuninck - Quick Step is het alweer de dertiende zege van het prille seizoen.

Klik hier voor onze digitale wielergids

De omstandigheden waren voor de renners een pak minder dan 24 uur eerder bij de start in Gent: regen maar vooral wind zorgden ervoor dat de kansen op een massaspurt plots een pak kleiner werden. Tel daar nog de afwezigheid van een pak spurters bij - ziek zoals Jacobsen en Démare of nog niet terug van de UAE Tour - en het was eigenlijk al voor de start van de wedstrijd duidelijk dat er in de heuvelzone serieus gekoerst zou worden. Ook afwezig na een matige Ronde: Jasper Stuyven. De ex-winnaar voelde zich niet goed

Ontketende Jungels bezorgt Lefevere een unieke dubbelslag met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne
De vroege vluchters. Foto: Photo News

In tegenstelling tot in de Omloop gisteren werd er vandaag wel snel geopend door de mannen. Na een uur koers stond er al meer dan 46 kilometer op de teller. Dat was te danken aan een nerveus peloton waar het aanvallen regende maar niemand echt weg geraakte. Pas na meer dan een uur wedstrijd kwam er beetje bij beetje een kopgroep tot stand. De aanzet werd gegeven door de sterke Deen Magnus Cort Nielsen (Astana), in schuifjes kwam een kopgroep van zeven renners tot stand. Daarbij twee landgenoten: Ludwig De Winter (Wallonie-Bruxelles) en Lawrence Naesen (Lotto-Soudal), de broer van.

Oude Kwaremont

Het zevental fietste een voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar maar het was duidelijk dat het peloton in de aanloop naar de heuvelzone het tempo strak wilden. Op de Oude Kwaremont was het Ian Stannard die de koe bij de horens vatte. De Britse ex-winnaar van de Omloop trok zo stevig door dat enkel Zdenek Stybar, Yves Lampaert en Oliver Naesen aanpikken. In de afdaling van de Kwaremont kwamen nog een aantal renners aansluiten: de Deen Asgreen (Deceuninck - Quick Step), Doull (Sky), Ballerini (Astana) en Kung (FdJeux). De vroege vluchters werden gegrepen en van achteruit kwam nog een pelotonnetje aansluiten zodat we uiteindelijk een peloton van 28 leiders kregen met maar liefst vijf pionnen van Deceuninck - Quick Step. Wel snel en vooraan van de partij: Matteo Trentin, Jasper Philipsen, Jens Debusschere en ook Danny Van Poppel, ploegmaat van titelverdediger Groenewegen.

Ontketende Jungels bezorgt Lefevere een unieke dubbelslag met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne
Stannard op de Kwaremont. Foto: Photo News

In het peloton namen Jumbo-Visma voor Groenewegen en Bora-Hansgrohe voor Ackermann het heft resoluut in handen. Vooraan was het numerieke overwicht van Deceuninck - Quick Step zo groot dat niet iedereen bereid bleek steun te verlenen. Het was dan ook knokken voor elke seconde voor de leiders. Op de kasseien van de Varent draaide Bob Jungels het gashendel volledig open. Vier mannen pikten aan: het Astana-duo Cort Nielsen en Ballerini, Sebastian Langeveld en Oliver Naesen.

Hergroepering

De heuvelzone werd verlaten met drie groepjes: het vijftal vooraan, een twintigtal achtervolgers op nauwelijks twintig seconden en het peloton met Groenewegen op iets meer dan een minuut. Kortom, koers! Bij de eerste achtervolgers slabakte het tempo zodat het peloton net na de passage doorheen Nokere kwam aansluiten. Met nog vijftig kilometer en ‘slechts’ één minuut voorsprong voor het vijftal werd een massaspurt plots weer heel waarschijnlijk.

Wat volgde was een kilometerlang gevecht tussen vijf moedige hardrijders en een peloton waar drie teams het heft in handen namen. Bij de eerste passage aan de finishlijn, met nog dertig kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong van de leiders nog altijd driekwart minuut. Een vergeefse zaak? Niet voor Bob Jungels. De beresterke Luxemburger reed van de kop af weg van zijn drie resterende vluchtgezellen - Magnus Cort werd uit de wielen gereden - en diepte de kloof met het peloton prompt weer uit.

wat volgde was een bloedstollende finale met Jungels enerzijds en het peloton anderzijds waar de rest van The Wolfpack fantastisch afstoppingswerk leverde. Een late tegenaanval Doull werd door Lampaert gecounterd, vooraan bleef Jungels zonder omzien gas geven.

Corrigeer