Live wielrennen

11/03Einde

Parijs - Nice

Etappe 2: Les Bréviaires - Bellegarde

Renner Ploeg Tijd
1 Dylan Groenewegen Team Jumbo - Visma 3:14:04
2 Iván García Bahrain - Merida
3 Philippe Gilbert Deceuninck - Quick-Step
+ Toon de volledige uitslag
Les Bréviaires
Bellegarde
165.5 km
Start wedstrijd 12:52

Alweer spectaculaire waaieretappe in Parijs-Nice: Groenewegen pakt twee op twee

Alweer spectaculaire waaieretappe in Parijs-Nice: Groenewegen pakt twee op twee

Foto: Photo News

Tweede rit in Parijs-Nice, tweede zege voor Dylan Groenewegen. De Nederlander van Team Jumbo-Visma wist als enige topsprinter te overleven in een spectaculaire finale vol waaiers en sprintte vervolgens oppermachtig voornaar zijn tweede ritoverwinning op een rij. Philippe Gilbert werd derde. Team Sky was de motor in de eerste waaier en deed met klassementsmannen Kwiatkowski en Bernal de beste zaak. Uiteraard blijft Groenewegen in het bezit van zijn leiderstrui. Michal Kwiatkowski wordt tweede op 12 seconden, Luis Lean Sanchez is nu derde op 13 seconden.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

De tweede etappe van Parijs-Nice serveerde een vlak parcours over 165,5 kilometer tussen Les Bréviaires en Bellegarde. Maar de renners die hoopten op een zorgeloos tochtje waren er net als zondag aan voor de moeite. De strakke wind zorgde er voor de tweede dag op rij voor dat er duchtig waaiers getrokken konden worden. Met de wind in de rug - er werd vandaag gekoerst tegen een gemiddelde van 50,5km/u - spatte het peloton voortdurend uit elkaar in kleine stukjes. In de laatste tien kilometer leek alles opnieuw samen te komen, maar vijf kilometer verder scheurde de grote groep voor een laatste keer terug uit elkaar.

Onder aanvoering van Team Sky dat met klassementsrenners Egan Bernal en Michal Kwiatkowski en tempobeul Luke Rowe drie van de acht koplopers in de eerste waaier had. Gele trui Dylan Groenewegen was de enige topsprinter die zich niet had laten verrassen. Ook Philippe Gilbert, Iván García, Matteo Trentin en Luis León Sánchez hadden hun wagonnetje aan de Sky-locomotief gehangen.

LEES MEER. Uran breekt sleutelbeen, ook Barguil, Izagirre en Cavendish verlaten Parijs-Nice

Gilbert kon/wou in de laatste kilometers niks meer forceren en dus besliste een groepssprintje over de ritzege. Daarin stond uiteraard geen maat op Dylan Groenewegen. Voor de Nederlander van Team Jumbo-Visma is het al de vierde overwinning van het seizoen. Eerder won hij ook al een etappe in de Ronde van Valencia en de Ronde van de Algarve en uiteraard pakte hij zondag ook de eerste rit in Parijs-Nice.

Dylan Teuns werd er in de slotkilometers uitgewaaid en verloor 52 kostbare seconden in de strijd om een plaats in de top-tien. Vuelta-winnaar Simon Yates kreeg bijna zeven minuten aan zijn broek. Bob Jungels finishte in het groepje der favorieten, vijf seconden achter de winnaars, maar kreeg een tijdstraf van tien seconden aan zijn broek voor een ongeoorloofde aflossing met ploegmakker Tim Declercq.

Groenewegen: “Een van mijn meest speciale overwinningen”

Dylan Groenewegen toonde zich voor de tweede dag op rij de snelste in Parijs-Nice. “Dit was een van mijn meest speciale overwinningen”, noteerde Belga. “Dat ik het hier kan afmaken, doet enorm veel deugd.”

“Dit was een bijzonder harde dag, net zoals zondag”, stelde de Nederlander. “Vanaf het eerste uur was het oppassen voor waaiers, het viel nooit stil. De ene keer zat ik in de eerste groep en plots verzeilde ik in de tweede groep. Uiteindelijk raakte ik weer vooraan, maar helemaal op het eind liep het bijna fout. Mijn ploeg zette me goed af in de laatste bocht (op zo’n 5,5 km van het eind, nvdr.) en ik schoof nog net mee in dat groepje van acht. Het was op de tanden bijten, maar ik pikte nog aan. Gelukkig maar.”

Dat groepje van acht werd herleid tot zeven in de laatste anderhalve kilometer en Groenewegen haalde het in de sprint. “Ik zag de lijn en bleef wachten en wachten, het kwam erop aan om niet te vroeg te gaan. Trentin en Garcia gingen aan, maar ik zat aan de goede kant en gelukkig kon ik hen nog remonteren. Ik sta nu wat steviger in het geel (dankzij de bonificatieseconden, nvdr.), maar daar ben ik niet echt mee bezig. Laat ons eerst deze zege vieren. Dinsdag is er een nieuwe kans, al zal het wellicht weer een zware dag worden”, besloot Groenewegen.

Rituitslag

1. Dylan Groenewegen (Ned/TJV)

2. Ivan Garcia (Spa/TBM) op 0:00

3. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:00

4. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:00

5. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 0:00

6. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:00

7. Egan Bernal (Col/SKY) 0:00

8. Arnaud Démare (Fra/GFC) 0:05

9. André Greipel (Dui/PCB) 0:05

10. Mike Teunissen (Ned/TJV) 0:05 .

Klassement

1. Dylan Groenewegen (Ned/TJV)

2. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) op 0:12

3. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:13

4. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:16

5. Egan Bernal (Col/SKY) 0:19

6. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:20

7. Tony Gallopin (Fra/ALM) 0:22

8. Rudy Molard (Fra/GFC) 0:23

9. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:23

10. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:24 .

Alweer spectaculaire waaieretappe in Parijs-Nice: Groenewegen pakt twee op twee
Foto: Photo News
Alweer spectaculaire waaieretappe in Parijs-Nice: Groenewegen pakt twee op twee
Foto: Photo News
Alweer spectaculaire waaieretappe in Parijs-Nice: Groenewegen pakt twee op twee
Foto: Photo News
Alweer spectaculaire waaieretappe in Parijs-Nice: Groenewegen pakt twee op twee
Foto: Photo News

Corrigeer