Live wielrennen

Parijs - Nice

Etappe 6: Peynier - Brignoles

Sam Bennett snelste in Parijs-Nice, Kwiatkowski blijft leider

Sam Bennett snelste in Parijs-Nice, Kwiatkowski blijft leider

Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft de overgangsetappe van Peynier naar Brignoles gewonnen in Parijs-Nice. Op een heuvelachtig parcours liet hij Arnaud Démare (FDJ) en Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) achter zich in de sprint. Michael Kwiatkowski (Sky) blijft leider.

Na de tijdrit van gisteren kregen de renners in Frankrijk een overgangsetappe voorgeschoteld. Op het menu stonden twee klimmetjes van tweede categorie en eentje van derde categorie. Spek voor de bak van onder andere Philippe Gilbert (Deceuninck- Quick Step) en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) dus. De Gendt reed rond in de bolletjestrui en kon die op het heuvelachtige parcours steviger om zijn schouders hangen.

Maar het was niet De Gendt die voor de aanval van de dag zorgde. In de vlakke aanloop naar de heuvels reed Calmejane (Direct Energie) een tiental seconden voor het peloton uit. Hij kreeg het gezelschap van Kirsch (Trek-Segafredo), Pichon (Arkea Samsic) en Finetto (Delko Marseille-Provence). De vluchters kregen meteen een kleine drie minuten voorsprong. Camejane, de aansteker van de vlucht, zette zich plots recht en liet zich uitzakken. Hij besefte dat de opstekende mistral en de kleine omvang van de kopgroep ervoor zorgden dat de poging van de vluchters onbegonnen werk was. Onder impuls van Keisse en Declerq (Deceuninck- Quick step) slonk de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon en met nog een schamele anderhalve minuut voorsprong begonnen ze aan de eerste klim van de dag.

De Côte de la Sainte-Baume inspireerde ook Thomas De Gendt. Hij sprong weg uit het peloton en verraste daarmee de koplopers. De twee puntjes die te verdienen waren voor de bolletjestrui waren de zijne. Niet lang na de eerste col werd de kopgroep gegrepen, maar door het tempo van Deceuninck- Quick Step was het peloton in stukken gebroken. De Gendt verzeilde in de tweede groep en zag puntenwinst op de komende cols aan zijn neus voorbijgaan.

Colletjes zorgen niet voor verrassingen

Ondertussen had Mitchelton-Scott met in hun rangen Matteo Trentin het woord overgenomen in de voorste gelederen van de koers. Ook de Italiaan vond in deze overgangsetappe een kans op overwinning. Verder waren ook de sprinters Kristoff (UAE) en Ewan (Lotto-Soudal) nog mee. Dylan Groenewegen moest het peloton op de colletjes laten rijden en zou dus geen derde rit winnen.

De slotklim passeerde zonder vuurwerk. Op 15 kilometer van de streep was het wel even opletten geblazen voor de renners. Jan Bakelants (Sunweb) schoof weg over een steen in de eerste groep en hield met zijn val onder andere Romain Bardet (AG2R) op. In het peloton gold er solidariteit en werd er ingehouden zodat de opgehouden renners snel terug konden keren. Maar amper 10 kilometer was het weer van dat. Terwijl Kwiatkowski en Luis Leon Sanchez voor de boni’s streden, gingen buiten beeld een aantal renners tegen de vlakte. Een van die renners was Caleb Ewan. Hij zag zijn winstkansen in rook opgaan. Wie wel kansen rook was Arnaud Démare. Hij zette de sprint van ver in en leek met voorsprong te gaan winnen tot plots Sam Bennett achter hem opdook. De Ier timede zijn sprint perfect en ging vlak voor de streep nog over Démare. Matteo Trentin werd derde.

In het algemeen klassement veranderde niets. Kwiatkowski begint morgen als leider aan de koninginnenrit.

De top 10:

1. San Bennett

2. Arnaud Démare

3. Matteo Trentin

4. John Degekolb

5. Bryan Coquard

6. Anthony Turgis

7. Florian Sénéchal

8. Oliver Naesen

9. Alexander Kristoff

10. Egan Bernal

Het algemeen klassement na rit 6

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 918 km in 21u35:36

(gem. 42,51 km/u)

2. Egan Bernal (Col/SKY) op 0:18

3. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:22

4. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 01:00

5. Bob Jungels (Lux/DQT) 01:00

6. Nairo Quintana (Col/MOV) 01:04

7. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 01:08

8. Jack Haig (Aus/MTS) 01:17

9. Rudy Molard (Fra/GFC) 01:21

10. Romain Bardet (Fra/ALM) 01:24 .

Corrigeer