Live wielrennen

20/03Einde

Nokere Koerse

Renner Ploeg Tijd
1 Cees Bol Team Sunweb 4:32:37
2 Pascal Ackermann BORA - hansgrohe
3 Jasper Philipsen UAE Team Emirates
+ Toon de volledige uitslag
Deinze
Nokere
195.6 km
Start wedstrijd 12:40

Nederlander Bol wint door valpartijen ontsierde Nokere Koerse, Van der Poel afgevoerd

Nederlander Bol wint door valpartijen ontsierde Nokere Koerse, Van der Poel afgevoerd

Foto: Photo News

Cees Bol (Team Sunweb) heeft de 74e editie van Nokere Koerse op zijn naam geschreven . De 23-jarige Nederlander was in de sprint op Nokereberg sneller dan de Duitser Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) en de jonge Belg Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates). De spurt werd ontsierd door een zware valpartij aan de voet van de Nokereberg waar Mathieu van der Poel het belangrijkste slachtoffer was. De wereldkampioen veldrijden werd met de ambulance afgevoerd (gebroken sleutelbeen?) en moet mogelijk een streep trekken door zijn voorjaar.

Klik hier voor onze digitale wielergids

De 74e editie van Nokere Koerse werd gekleurd door een lange vlucht van vijf renners: Otto Vergaerde (Corendon-Circus), Mattia Viel (Androni-Giocatolli), Yoann Offredo (Wanty-Gobert), David Boucher (Tartelleto-Isorex) en Axel Journiaux (Direct Energie). Zij reden het grootste gedeelte van de 200 kilometer ver voor het peloton uit. Bij de eerste van zes passages over de Nokereberg bedroeg hun voorsprong meer dan zeven minuten.

Het peloton liet betijen tot op honderd kilometer van de meet. Deceuninck-Quick Step (Hodeg), UAE Emirates (Philipsen), Cofidis (Hofstetter of Bouhanni) en Bora-hansgrohe (Ackermann) zetten een mannetje mee op kop van het peloton. Met de tempoversnelling nam ook de nervositeit achterin toe. En dat leidde helaas ook tot flink wat valpartijen. Onder andere Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Jai Hindley (Team Sunweb), Brian van Goethem (Lotto-Soudal) en Jenthe Biermans (Katusha-Alpecin) gingen tegen de grond. Op 25 kilometer van de streep waren de vluchters eraan voor de moeite.

Met de finale in zicht zorgden de twee meest opvallende renners in het peloton - Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel - voor een flinke verbrokkeling. Hun twee opeenvolgende demarrages zetten de deur achterin open. Maar ook in het gereduceerde peloton werd er gevallen op de smalle Vlaamse kasseiwegen. Nacer Bouhanni was het belangrijkste slachtoffer van een tuimelperte op zeven kilometer van de finish.

Lars Boom probeerde de massasprint nog te ontlopen, maar zag al snel de zinloosheid van zijn poging in. Spurten dus. Maar helaas werd die sprint nog ontregeld door een zware valpartij aan de voet van de Nokereberg. Een renner van Sunweb schoof rond de tiende positie onderuit en nam een aantal renners mee in zijn val. Daarbij ook Mathieu van der Poel, die al hurkend op de grond nog een renner van CCC over zijn nek kreeg. Van der Poel kwam niet meer recht, tastte naar zijn schouder en werd afgevoerd met de ambulance. Volgens de dokter liep Van der Poel een trauma op aan schouder, elleboog en bekken. Is dit het vroegtijdige einde van zijn voorjaar?

Een tiental overgebleven renners die de valpartij voor waren gebleven mocht sprinten om de zege. Daarin toonde de jonge Nederlander Cees Bol zich verrassend de sterkste. Hij bezorgt Team Sunweb de eerste zege van het seizoen. Pascal Ackermann (BORA-Hansgrohe) werd tweede. Jasper Philipsen moest van te ver komen en strandde uiteindelijk op de derde plaats.

Nederlander Bol wint door valpartijen ontsierde Nokere Koerse, Van der Poel afgevoerd
Foto: Photo News

Top-tien

1. Cees Bol (Team Sunweb)

2 Pascal Acermann (BORA - hansgrohe)

3 Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates)

4 Boy Van Poppel (Roompot - Charles)

5 Hugo Hofstetter (Cofidis, Solutions Crédits)

6 Jonas Van Genechten (Vital Concept)

7 Justin Jules (Wallonie-Bruxelles)

8 Bram Welten (Team Arkéa-Samsic)

9 Jens Debusschere (Katusha-Alpecin)

10 Lawrence Naesen (Lotto Soudal)

Corrigeer