Live wielrennen

03/04Einde

Dwars door Vlaanderen

Renner Ploeg Tijd
1 Mathieu van der Poel Corendon - Circus 4:05:54
2 Anthony Turgis Direct Energie
3 Bob Jungels Deceuninck - Quick-Step
+ Toon de volledige uitslag
Roeselare
Waregem
182.6 km
Start wedstrijd 12:30
3bf

Mathieu van der Poel demonstreert in Dwars door Vlaanderen! Wereldkampioen veldrijden klopt vier medevluchters in Waregem

Mathieu van der Poel demonstreert in Dwars door Vlaanderen! Wereldkampioen veldrijden klopt vier medevluchters in Waregem

En daar is Mathieu van der Poel. De wereldkampioen veldrijden nam in Dwars door Vlaanderen al op meer dan zestig kilometer van de finish initiatief. Vanuit het peloton kwamen van de grote namen enkel Tiesj Benoot en Bob Jungels nog vooraan aansluiten. Uiteindelijk zouden vijf vluchters onderling uitmaken voor wie de winst zou zijn: Van der Poel haalde het voor de Fransman Turgis en Bob Jungels.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Zonder Zdenek Stybar, zonder Greg Van Avermaet en zonder Wout van Aert moest het deelnemersveld al voor de start een flinke tik incasseren maar met nog heel wat schoon volk aan de start én de status van World Tour kon het niet anders of er zou gekoerst worden. Alejandro Valverde was één van de talrijke publiekstrekkers, naast uiteraard ook tweevoudig winnaar Yves Lampaert.

En de start was alweer razendsnel. Na een uur koers was nog niemand erin geslaagd het peloton te verschalken. Pas toen een achttal wat ruimte kreeg, besloot het peloton dat het genoeg was geweest. Terwijl de grote groep een collectieve plaspauze hield, kreeg het groepje van acht een voorsprong van een viertal minuten. Bij die acht slechts één landgenoot: Kris Boeckmans.

Chaotisch oponthoud

Opschudding op 76 kilometer van de finish. Omdat de vrouwenkoers vertraging had opgelopen door een valpartij, kwamen de koplopers terecht in de staart van de vrouwenkoers. Aangezien de groene vlag van de vrouwenkoers nog niet was gepasseerd, konden de mannen ook niet verder. Gevolg: de koplopers werden opgeslokt door het peloton.

Probleempje voor koersdirecteur Scott Sunderland: de acht koplopers moesten hun voorsprong terugkrijgen maar intussen was het peloton al terug vertrokken. De renners werden opnieuw tot stilstand gebracht waarna de acht terug vooraan postvatten. De Oostenrijkse kampioen Lukas Pöstlberger leek even de juiste trein te missen maar werd aan de moto van Renaat Schotte terug tot bij zijn vluchtgezellen gebracht.

Daar is Mathieu

Enfin, uiteindelijk werd er opnieuw gekoerst en Mathieu van der Poel besloot bij de eerste beklimming van de Knokteberg de benen te strekken. Zijn ploegmaat Dries De Bondt reed al even voor het peloton uit zodat Van der Poel met één ploegmaat aan zijn zijde en de Spanjaard Garcia Cortina, de Deen Asgreen en de Fransmans Turgis de finale definitief opende. Asgreen en De Bondt werden al snel overboord gegooid, het peloton zag het gevaar in en probeerde de organisatie op poten te zetten. Maar dat is op de smalle wegen van de Vlaamse Ardennen geen sinecure.

Bij de koplopers koos de Portugees Nelson Oliveira voor de aanval, Van der Poel en zijn makkers kwamen bij de overgebleven vroege vluchters. In het peloton probeerden vooral Lotto-Soudal en Deceuninck - Quick Step de meubelen te redden in de aanloop naar de tweede beklimming van de Knokteberg.

Tweede keer Knokteberg

De tweede beklimming van de Knokteberg was voor Tiesj Benoot het signaal om zijn duivels te ontbonden. Van der Poel pikte zijn wagonnetje aan, net als Bob Jungels en Turgis. Intussen kwamen vooraan Pöstlberger en Oliveira samen, gevolgd door een viertal en een ruimer peloton onder leiding van de ploegmaten van Valverde. Vooraan werd het leidende duo gegrepen door de vier, het peloton zat ook nauwelijks op een halve minuut. Pech voor Nelson Oliveira die lek reed en zo vooraan wegviel zodat er nog vijf leiders overbleven.

Bij het opdraaien van de kasseien van de Varent hield het vijftal nauwelijks twintig seconden voorsprong over op het peloton maar daar kwam de organisatie niet op gang. Het vijftal zag de voorsprong plots oplopen naar net geen vijftig seconden, ook op Tiegemberg en de Holstraat kwam het peloton nauwelijks dichter.

Mathieu van der Poel demonstreert in Dwars door Vlaanderen! Wereldkampioen veldrijden klopt vier medevluchters in Waregem
Jungels leidt op de Varent.

Met vijf hardrijders die elkaar goed begrepen, stond het peloton voor een schier onmogelijke opdracht. Jungels probeerde op Nokereberg zijn medevluchters te verrassen maar Van der Poel reageerde attent. De vijf bleven netjes samen tot aan het binnenrijden van Waregem. Benoot probeerde onder de vod zijn medevluchters nog te verschalken maar Jungels liet niet begaan. En dat speelde in de kaart van Van der Poel. Turgis probeerde nog met een flukse uitval maar in de laatste hectometers stond er geen maat op Mathieu van der Poel.

[‎3/‎04/‎2019 17:49] Wim Conings:

Corrigeer