Live wielrennen

28/05Einde

Giro d'Italia

Etappe 16: Lovere - Ponte di Legno

Renner Ploeg Tijd
1 Giulio Ciccone Trek - Segafredo 5:36:24
2 Jan Hirt Astana Pro Team
3 Fausto Masnada Androni Giocattoli - Sidermec +1:20
+ Toon de volledige uitslag
Lovere
Ponte di Legno
194 km
Start wedstrijd 11:40 Gem. snelheid 34.602
3bf

Mortirolo maakt reputatie waar: Carapaz en Nibali delen nieuwe tik uit aan Roglic, bergkoning Ciccone pakt de rit

Mortirolo maakt reputatie waar: Carapaz en Nibali delen nieuwe tik uit aan Roglic, bergkoning Ciccone pakt de rit

Foto: AFP

Ook zonder de hoogste bergtop van deze Giro - de Gavia, geschrapt door de sneeuw - heeft de koninginnenrit dinsdag gebracht wat ervan verwacht werd. Monstercol Mortirolo en het verschrikkelijke weer hebben voor een ravage gezorgd in het klassement. Roze trui Richard Carapaz en Vincenzo Nibali deden een gouden zaak met het oog op de eindzege, topfavoriet Roglic behoorde opnieuw tot de verliezers en staat nu pas derde op meer dan twee minuten van Carapaz. De ritzege ging uiteindelijk naar een verkleumde bergkoning Giulio Ciccone die medevluchter Jan Hirt klopte in de sprint.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Een groep van 21 renners, met onder meer Ciccone en Hirt, had de rustdag van maandag klaarblijkelijk het beste verteerd en koos al na iets meer dan tien kilometer voor het hazenpad. Geen enkele Belg haalde de vroege vlucht, de best geplaatste in het gezelschap was de Amerikaan Joe Dombrowski (EF Education First), die als veertiende op 14:52 van leider Carapaz stond, waardoor het groepje een ruime voorgift kreeg.

Mortirolo maakt reputatie waar: Carapaz en Nibali delen nieuwe tik uit aan Roglic, bergkoning Ciccone pakt de rit

In de groep der favorieten waagde Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) op de befaamde Mortirolo zijn kans. Door het schrappen van de Gavia was deze Mortirolo de scherprechter in een onthoofde koninginnenetappe. De Italiaan reed even voor de groep met roze trui Carapaz uit, maar werd finaal opnieuw gegrepen. Zijn aanval deed achteraan wel Primoz Roglic (Jumbo-Visma) lossen. De Sloveen zou uiteindelijk bijna anderhalve minuut verliezen.

Mortirolo maakt reputatie waar: Carapaz en Nibali delen nieuwe tik uit aan Roglic, bergkoning Ciccone pakt de rit
Foto: AFP

Vooraan rekende Ciccone in het slot in de sprint af met Hirt. Voor de Italiaanse bergkoning is het zijn tweede etappezege in de Giro na een eerdere overwinning in 2016.

Roze trui Carapaz kwam samen met Nibali, Carthy, Landa en Dombrowski over de meet. Een minuut en 23 seconden voor het groepje met Primoz Roglic. De Sloveense topfavoriet verliest zijn tweede plaats aan Nibali en moet nu al 2 minuten en 9 seconden goedmaken op de Ecuadoraan van Movistar. Nibali staat 1 minuut 47 seconden achter op Carapaz in het klassement. De Haai van Messina weet wat hem te doen staat in de resterende bergritten: aanvallen tot Carapaz plooit. En wat met Roglic? Die kan nu niet meer speculeren op de afsluitende tijdrit in Verona en wordt eigenlijk ook in het offensief gedwongen. Als hij dat nog kan.

Ook woensdag blijft het klimmen voor de renners in de Giro. Na de start in Commezzadura volgen 181 golvende kilometers. De aankomst ligt bergop in Anterselva na een klimmetje van derde categorie.

Rituitslag

1. Giulio Ciccone (Ita/TFS)

2. Jan Hirt (Tsj/AST) op 0:00

3. Fausto Masnada (Ita/ANS) 01:20

4. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 01:41

5. Hugh Carthy (GBr/EF1) 01:41

6. Richard Carapaz (Ecu/MOV) 01:41

7. Mikel Landa (Spa/MOV) 01:41

8. Joe Dombrowski (VSt/EF1) 01:41

9. Damiano Caruso (Ita/TBM) 01:49

10. Mattia Cattaneo (Ita/ANS) 02:03

Klassement

1. Richard Carapaz (Ecu/MOV)

2. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) op 01:47

3. Primoz Roglic (Sln/TJV) 02:09

4. Mikel Landa (Spa/MOV) 03:15

5. Bauke Mollema (Ned/TFS) 05:00

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 05:40

7. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 06:17

8. Simon Yates (GBr/MTS) 06:46

9. Pavel Sivakov (Rus/INS) 07:51

10. Jan Polanc (Sln/UAD) 08:06

Corrigeer