Live wielrennen

17/07Einde

Tour de France

Etappe 11: Albi - Toulouse

Renner Ploeg Tijd
1 Caleb Ewan Lotto - Soudal 3:51:26
2 Dylan Groenewegen Team Jumbo - Visma
3 Elia Viviani Deceuninck - Quick-Step
+ Toon de volledige uitslag
Albi
Toulouse
167 km
Start wedstrijd 13:46 Gem. snelheid 43.295
30°
2bf

Caleb Ewan bezorgt Soudal-Lotto een tweede ritzege na alweer een beklijvende spurt met Dylan Groenewegen

Caleb Ewan bezorgt Soudal-Lotto een tweede ritzege na alweer een beklijvende spurt met Dylan Groenewegen

Foto: REUTERS

En of Caleb Ewan de ritzege in Toulouse verdiende. De spurter van Soudal-Lotto verzamelde de voorbije week de ereplaatsen maar trok deze keer wel aan het langste eind. Het verschil met Dylan Groenewegen was klein maar voldoende voor de ritzege.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Daags na een rustdag is het altijd uitkijken naar hoe de benen reageren. De parcoursbouwer toonde nochtans clementie voor het peloton. Staat er daags na een rustdag doorgaans een eerste bergrit geprogrammeerd, dan kregen de renners vandaag een mooie en vooral vlakke tocht van Albi naar Toulouse voorgeschoteld.

Het kwik liep bovendien op tot dertig graden en dat inspireerde weinig renners tot aanvallen. Tourbaas Christian Prudhomme had zijn vlag nog maar net laten zakken of daar reden al vier renners weg van het ingedommelde peloton: de Fransen Rossetto en Perez (Cofidis), hun landgenoot en régional de l’étape Liliane Calmejane (Total Direct Energie) en onze landgenoot Aimé De Gendt (Wanty Gobert). Voor De Gendt was het de eerste aanval in deze Tour maar ook hij ervaarde al snel de nieuwe wetmatigheden. Twee minuten voorsprong, maximum drie, meer voorsprong kregen de koplopers niet van het peloton waar de ploegen van de drie topspurters - Soudal-Lotto, Jumbo-Visma en Deceuninck - Quick Step - het tempo al meteen afstemden op dat van de koplopers.

Terpstra valt uit

Waarna het lange wachten begon. Wind om de boel in de fik te steken was er niet. Simpelweg binnenrijden en dan in Toulouse zien wie de snelste was, veel meer viel er vandaag niet te beleven. Enkel een valpartij op dertig kilometer van de finish zorgde nog even voor opwinding. Van de klassementsrenners geraakten onder anderen Nairo Quintana en Richie Porte achterop maar die kloof werd snel gedicht. Giulio Ciccone liet het peloton rijden maar het belangrijkste slachtoffer was Niki Terpstra. De Nederlandse veteraan kon niet meer verder en werd met vermoedelijk een sleutelbeenbreuk met de ambulance afgevoerd.

Caleb Ewan bezorgt Soudal-Lotto een tweede ritzege na alweer een beklijvende spurt met Dylan Groenewegen
Niki Terpstra verlaat de Tour na een val. Foto: REUTERS

Op tien kilometer van de finish waren de moedige vluchters er schijnbaar aan voor de moeite, ondanks een late uitval van Aimé De Gendt. De Oost-Vlaming van Wanty Gobert ondernam een verdienstelijke poging maar ook voor hem was het slechts uitstel van executie. Wel opmerkelijk: Jens Keukeleire belandde na een duw van een CCC-renner zonder al te veel erg in de gracht maar bij het manoeuvre werd ook kopman Caleb Ewan opgehouden. De poging van De Gendt, Aimé dus, was meer dan verdienstelijk maar tegen het ontketende peloton had ook hij geen verhaal. Op vier kilometer van de finish zat ook zijn avontuur erop.

Spurten in Toulouse

De finale dan! Tussen kilometer drie en twee voor de finish liep de weg in licht dalende lijn waardoor de slotkilometer aan een hoge snelheid werd afgewerkt. Jumbo-Visma nam de teugels resoluut in handen onder leiding van een alweer imponerende Wout van Aert.

En weer kregen we een beklijvend duel tussen Dylan Groenewegen en Caleb Ewan. En weer werd het een millimeterduel tussen de twee. Maar deze keer trok de Australiër van Soudal-Lotto aan het langste eind, meteen goed voor de tweede ritzege voor Soudal-Lotto.

Rituitslag:

1. Caleb Ewan (Aus)

2. Dylan Groenewegen (Ned)

3. Elia Vivian (Ita)

4. Peter Sagan (Svk)

5. Jens DEBUSSCHERE

6. Sonny Colbrelli (Ita)

7. Jasper PHILIPSEN

8. Cees Bol (Ned)

9. Alexander Kristoff (Noo)

10. Warren Barguil (Fra)

Algemeen klassement:

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Geraint Thomas (GBr) op 1’12”

3. Egan Bernal (Col) op 1’16”

4. Steven Kruijswijk (Ned) op 1’27”

5. Emanuel Buchmann (Dui) op 1’45”

6. Enric Mas (Spa) op 1’46”

7. Adam Yates (GBr) op 1’47”

8. Nairo Quintana (Spa) op 2’04”

9. Dan Martin (Ier) op 2’09”

10. Thibaut Pinot (Fra) op 2’33”

Klik hier voor de rituitslag en het klassement.

Corrigeer