Live wielrennen

14/05Einde

Vierdaagse van Duinkerken

Etappe 1: Duinkerken - Condé-sur-l'Escaut

Renner Ploeg Tijd
1 Dylan Groenewegen Team Jumbo - Visma 4:17:45
2 Marc Sarreau Groupama - FDJ
3 Mike Teunissen Team Jumbo - Visma
+ Toon de volledige uitslag
Duinkerken
Condé-sur-l'Escaut
172.9 km
Start wedstrijd 12:15

Dylan Groenewegen spurt het snelst in openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke

Dylan Groenewegen spurt het snelst in openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke

Foto: Photo News

De Nederlander Dylan Groenewegen heeft in Condé-sur-l’Escaut de openingsetappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Nederlander spurtte sneller dan ploeggenoot Mike Teunissen en de Fransman Marc Sarreau. Timothy Dupont was beste landgenoot op een tiende plaats. Groenewegen is uiteraard ook de eerste leider.

Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma) won dus met overmacht de eerste etappe van de 65e Vierdaagse van Duinkerke na een spurt. “Het mag er dan allemaal zo gemakkelijk uitzien, een sprint winnen is dat nooit”, reageerde de Nederlander.

“Ik moet wel toegeven dat ik perfect naar voor werd gebracht door mijn team”, stak Groenewegen van wal. “De sprinttrein begint dus goed op de rails te lopen. In volle finale zag het er helemaal niet goed uit want net voor mij vielen ze. Hierdoor moest ik veel vaart minderen. Ik werd echter snel op sleeptouw genomen door mijn ploegmakkers en kon zo mijn plaatsje voorin opnieuw opeisen. In de laatste honderden, zeg maar hectische, meters kon ik gepast naar de leiding fietsen om die niet meer af te geven.”

Coquard gediskwalificeerd

Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels) is na afloop van de eerste etappe door de wedstrijdjury gedeclasseerd, wegens onregelmatig sprinten. De Fransman werd teruggezet naar de laatste plaats van de groep waar hij deel van uitmaakte en eindigde zo dus als 113e. Coquard zou in volle sprint een kopstoot uitgedeeld hebben aan een opponent. De jury beboette hem daarom met een declassering, 20 punten aftrek in het puntenklassement, 30 seconden straftijd in het algemeen klassement en daarbovenop nog een geldboete van 200 Zwitserse frank.

Wallays valt in slotfase

Jelle Wallays kende een bewogen eerste rit in de Vierdaagse van Duinkerke. De renner van Lotto Soudal kwam in de laatste zeven kilometer ten val, met een fikse snee in de rechterhand tot gevolg. De wedstrijdjury declasseerde de Belg bovendien, nadat hij de eerste tussensprint pakte na 22 kilometer.

“Ik zou tijdens die tussensprint blijkbaar op het fiets- of voetpad gereden hebben en mij zo voordeel gedaan hebben ten opzichte van de rest”, verklaarde Wallays. “De waarheid is echter compleet anders. Ik wou me mengen in die tussensprint, maar kreeg een kwak van een of andere renner. Om een val te vermijden week ik uit en belandde zo op het fietspad. Voor even maar. Genoeg blijkbaar om mij terug te fluiten.”

“Op zeven kilometer van de eindmeet sloeg ik tegen het asfalt en hield daar een gapende wonde aan mijn hand aan over”, vervolgde hij. “Ik had me deze eerste schooldag wel anders voorgesteld. Al bij al mag ik niet klagen. Ik kon mee met de rest en kende niet al te veel problemen. Dat geeft me alvast goede moed voor wat nog moet komen. Ik heb een zware periode achter de rug. De honger om me te meten met de rest is zeer groot.”

Corrigeer