Thuisblijfgids

Tips, advies en activiteiten om de dagen thuis vlot door te komen.

Nu de maatregelen tegen corona iedereen thuis houdt, kan je waarschijnlijk wel wat inspiratie gebruiken om verveling tegen te gaan. Met de tips en activiteiten in deze gids kom je de dagen vlot door.

Vanwege de coronacrisis moedigt de overheid aan, voor zover dat mogelijk is, van thuis te werken. Maar telewerken is geen garantie voor efficiënt werken. “Ik zoek al vijftien jaar naar de beste manier om van thuis te werken. Voor mij werkt het zo: ik maak een takenlijstje van dingen die absoluut af moeten, en beloon mezelf als dat af is, bijvoorbeeld door even te gaan fietsen”, zegt communicatieconsultant Gunnar Michielssen.

Begin op tijd, groet ‘s ochtends de collega’s en spreek af wanneer je reageert. “We hebben veel communicatieprogramma’s, en riskeren elkaar voor de minste futiliteit te storen”, zeggen experts. Daarom: tips om zo doelgericht mogelijk te werken, zonder het contact met collega’s te verliezen.

Van de teamvergadering tot de apero op vrijdag: de jongste weken nemen ze de vorm aan van gezichtjes op een scherm. Mét galm, af en toe een haperend beeld, en met momenten waarop iedereen door elkaar praat. Wij testten enkele populaire apps en zetten nog even de regels op een rijtje. Te beginnen met: zet je microfoon uit.

In tijden van “lockdown light” zijn apps om te videochatten de ideale manier om je vrienden en familie te spreken én te zien. Maar hoe veilig zijn ze? En hoe kan je jezelf beschermen tegen oplichters? Professor Bart Preneel (KU Leuven), expert in internetbeveiliging, licht toe.

Nu we in coronatijden massaal thuis zitten te werken, skypen en Netflix’en, wacht veel mensen een onaangename verrassing wanneer ze merken dat hun internet in huis wel heel traag gaat.

Vind je dat het internet in je huis traag is of veel hapert? Controleer eerst het of het probleem ligt bij je toestel: je laptop, smartphone of tablet. Maar daar zijn meerdere oorzaken voor, zeggen experts, en ze zijn bijna allemaal op te lossen. Een stappenplan naar een snelle en stabiele verbinding.

Je smartphone wordt trager en je batterij gaat steeds minder lang mee: wie al enkele jaren met dezelfde telefoon rondloopt, weet dat het onvermijdelijk is. Volgens Bert Janssens van hersteldienst iFixers is het ideaal als je je batterij voortdurend tussen 30 en 70 procent houdt.

Hij benadrukt ook het belang van een originele oplader. “Daar zit een beveiliging op”, zegt Janssens. “Minder goede opladers, die je vaak heel goedkoop vindt, hebben die niet waardoor er te hoge spanning in het toestel komt. Daardoor gaat de batterij uiteindelijk stuk.” Wie zijn toestel slim gebruikt, kan de levensduur van toestellen verdubbelen.

Uit uw kot komen om te fitnessen, dat hoeft helemaal niet. Met deze full body work-out houdt personal trainer Roy Vermeulen je in vorm van thuis uit. En je hebt geen extra materiaal nodig: je kunt gewoon meubilair, handdoeken, een rugzak gevuld met flessen of ander materiaal of eender wat gebruiken als trainingsmateriaal.

Lezeres Nicole, 54 jaar en beginnend sporter, is op zoek naar een goed schema om thuis aan de slag te gaan. Ze heeft een gymbal, weerstandsbanden en een hometrainer, maar weet niet hoe alles te combineren en doet maar wat. Herkenbaar. Voor haar heeft onze fitcoach een schema opgesteld. Perfect op maat van de vijftiger, maar ook voor alle andere beginnende sporters.

Jong of iets minder jong, in topconditie of net niet: yoga is voor iedereen en het kan gewoon in de woonkamer of slaapkamer. “Als je kan ademen, kan je aan yoga doen”, zegt yogadocente Elsie Matthijssens. “Maar dan moet je wel bij de basis beginnen. Het heeft geen enkele zin om al tijdens de eerste sessie een voet achter je hoofd te duwen.”

Maar hoe begin je daaraan? En mag je echt alle oefeningen proberen die op het internet te vinden zijn? Yogadocenten helpen je alvast op weg met enkele oefeningen en tips waarmee je zelf aan de slag kan.

Voor een beperkt budget maak je een eigen fitness bij je thuis. Let wel dat je niet de goedkoopste dingen koopt, want je wilt niet dat je bankje plots ineen zakt tijdens een oefening. Al het materiaal is makkelijk op te bergen. Alles kan mooi in een kast, waar de fitbal bovenop kan, het opklapbare fitnessbankje gaat bij de strijkplank.

Statisch stretchen brengt het lichaam in een staat van ontspanning door een rek op een bepaalde spier te zetten en die een tijdje (bijvoorbeeld 30 of 60 seconden) aan te houden zonder te bewegen. Maar waarom is dat nodig? Wat zijn de voor- en nadelen van stretchen? En wanneer doe je het best?

In coronatijden zijn we verplicht om samen te hokken met onze geliefde en de rest van het gezin. Dat kan een goede zaak zijn voor jullie relatie, maar ook extra druk leggen op koppels waarbij de verbondenheid zoek is. Twee relatiedeskundigen, Rika Ponnet en Sybille Van Weehaeghe, werpen hun licht op de zaak.

“Ruzie in deze periode is mogelijk en zelfs heel waarschijnlijk. Laat het toe. Men denkt vaak dat ruziemaken slecht is, maar het is eigenlijk prima. Door dingen uit te spreken die al een tijdje liggen te gisten, kunnen jullie ze beginnen oplossen”, zegt Ponnet. Moeite om je weg te vinden met de partner en kinderen in huis? De experts hebben enkele praktische tips om het huidige leven zo aangenaam mogelijk te maken.

“Ik ben een vrouw van 44 jaar en ben 17 jaar tevreden gehuwd, maar door de crisis nu maken wij heel vaak ruzie. Hij minimaliseert, vindt dat ik te veel het nieuws volg, terwijl ik het belangrijk vind om goed geïnformeerd te zijn. Nu wil hij er zelfs niet meer over praten. Er hangt spanning in huis, terwijl het omgekeerd zou moeten zijn. Hoe kunnen we de komende tijd zo goed mogelijk doorkomen?” Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies.

Iedereen weet dat het niet de meest gedroomde combinatie is. Maar heel wat ouders moeten het toch gewoon doen. Het voordeel: omdat we allemaal tegelijk en nogal plots in hetzelfde, benarde Covid-19-schuitje zitten, worden we uiterst vindingrijk én solidair. Journaliste Rien de Mey, mama van Matilda (4) en Waldo (1) vroeg aan mama’s hoe zij het zullen aanpakken. En ze kreeg het erg warm vanbinnen.

Nu de coronacrisis iedereen thuishoudt, kunnen mama’s en papa’s wel wat inspiratie gebruiken om die kleine energiebommetjes prettig bezig te houden. Redactrices Liesbet Aelvoet, mama in lockdown, en Eva De Poorter, die onze Jommekeskrant samenstelt, verzamelen een resem fijne activiteiten en goede raad om de dagen samen door te komen.

Heb je zelf ook leuke doe-tips, of wil je je eigen kunstwerkjes graag tonen, dan kan dat via blijinuwkot@nieuwsblad.be. Een eigen zoekplaat insturen doe je via zoekplaat@nieuwsblad.be.

Op school zijn de lessen opgeschort, maar thuis worden intussen wel naarstig taken gemaakt wordt er hard gestudeerd. Hoe kan je als ouder helpen om je kinderen thuis bij de les te houden? Zes leerkrachten geven tips

“Overdrijf niet, de carrière van je kind staat niet op het spel”, zegt Nathalie De Martelaere, leerkracht zesde leerjaar aan Campus Kajee.“Dit is een goede periode om met je kinderen te oefenen op leerstof die ze door herhaling leren automatiseren, zoals lezen, de maaltafels, kloklezen en Franse woordjes.

Monopoly bent u misschien al wat beu. En Scrabble, sja, hoe doe je dat met een vijfjarige? Wij doken in onze spellenkast en haalden daar een aantal leuke titels uit om met het gezin te spelen.

De warme winter laat zich voelen in de tuin: planten staan in de knop, krokussen bloeien al en het onkruid tiert welig. Hoog tijd om grasmachine en snoeischaar boven te halen? Of kunnen de winterprikken het ontluikende feestje nog verpesten?

Als je al aan het tuinieren wil, kan je het best beginnen met onkruid wieden. “Hoe langer je wacht met wieden, hoe dieper het ingeworteld geraakt en hoe moeilijker je het eruit krijgt”, zegt tuinexpert Marc Verachtert.

Geen betere manier om de lente te beginnen dan met een eigen (mini)moestuin. Een tuin heb je er zelfs niet voor nodig. Groenten groeien even lief en lekker in potten en bakken. Zeker met deze zeven tips.

“Blijf in uw kot”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) toen ze maatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En nu we daar toch moeten blijven, kunnen we maar beter ‘ons kot’ grondig onder handen nemen. Maar hoe begin je aan de grote lenteschoonmaak? En moet je de muren ook poetsen? Onze experts gaan er met de grove borstel door.

“De lenteschoonmaak start boven in de slaapkamers”, zegt Sien De Clerck. Vooral omdat je zo dubbel werk vermijdt. “Als je beneden begint, loop je continu door de al gepoetste ruimtes en dat brengt nieuw stof en vuil mee.”

“Het eerste wat ik doe als het wat langer licht blijft, is de ruiten aan beide zijden wassen”, zegt Liesbeth Verboven van het Poetsbureau. “Het is een gemakkelijk karweitje dat meteen een grote impact heeft op je huis: het zonlicht valt naar binnen en je houdt er een lentegevoel aan over.

De hele dag van thuis werken, tussendoor een spelletje spelen met de kinderen en dan nog de boodschappen afhalen in de supermarkt: zelfs in tijden van sociale isolatie hebben we het nog steeds bijzonder druk. Maar dan nog kun je enkele huishoudelijke karweitjes doen. Deze vragen amper tijd (en inspanning).

Wie voedsel op de juiste plek bewaart, kan op een jaar tijd tot 30 procent minder verspillen. Dat is althans de inschatting van de vzw Foodwin, die met het project ‘In uwe frigo’ gezinnen wil leren om hun ijskast beter te organiseren. Want dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

“Een groot deel van het voedsel wordt verspild bij mensen thuis”, zegt Hanne Heymans van de vzw Foodwin. “Een gemiddeld gezin gooit elk jaar voor 369 euro voedsel weg. Om die verspilling tegen te gaan, hebben we gezocht naar een manier om bij mensen binnen te komen”.

In coronatijden, waarin hamsteren wordt afgeraden maar je wel gewoon inkopen mag doen, is het handig om te weten welke voedinsgmiddelen uiterst geschikt zijn om in te vriezen. Mag je vlees en vis nog invriezen als de vervaldatum nadert en hoe kan je een brood het best ontdooien? En hoelang mag je alles bewaren? Een handleiding om slim in te vriezen.

Komt er een moment waarop kinderen (huishoudelijk gezien dan) gaan meewerken in de plaats van tegenwerken? En: kan je dat bespoedigen? Andere mama’s vertellen wat zij van hun kinderen gedaan krijgen.

Nu het land zowat stilvalt door de maatregelen om COVID-19 in te dijken, hebben we er plots een pak vrije tijd bij. Omdat ook cafés, sportclubs en het culturele leven de pauzeknop induwen, draait onze tv plots overuren en is de vraag welke streamingdienst het meest waar voor zijn geld geeft. Wij zetten de bekendste voor jou op een rij.

Monopoly bent u misschien al wat beu. En Scrabble, sja, hoe doe je dat met een vijfjarige? Wij doken in onze spellenkast en haalden daar een aantal leuke titels uit om met het gezin te spelen.

We zullen noodgedwongen onze dagen nog wel een tijdje grotendeels binnenshuis moeten doorbrengen. Voor velen is het wat zoeken naar manieren om in contact te blijven met vrienden en familie en naar oplossingen om de tijd op een aangename manier te doden.

Gelukkig zijn er digitale tools die enig soelaas bieden in de vorm van een live videogesprek, één op één maar ook in groep. De bekendste en meest verspreide toepassingen om te videobellen zijn ongetwijfeld Skype en WhatsApp. Er zijn echter ook nog een reeks andere, min of meer populaire diensten: Zoom, Facebook Messenger, Houseparty, Microsoft Teams en Apple FaceTime. Voor wie nog niet zo vertrouwd is met videobellen: wij helpen je graag op weg.

Voor welke apparaten zijn deze tools geschikt en wat heb je ervoor nodig? In ‘videobellen voor dummies’ helpen we je op weg om videotools te leren gebruiken.